Pihvin valmistus

The Steakhouse Oulun keittiössä pihvit valmistetaan ammattitaidolla laadukkaista ja huolella valituista raaka-aineista. Pihvin valmistus on aivan omanlainen taiteenlajinsa, joka vaatii huolellista työtä ja täydellistä keskittymistä valmistajaltaan, jotta jokainen pihvi olisi paistettu parhaalla mahdollisella tavalla asiakkaan makunystyröitä hemmottelemaan. Opintie pihvimestariksi on pitkä taival, mutta onneksi keittiömestarimme ovat tämän tien kulkeneet. The Steakhouse Oulu paistaa takuuvarmasti lähialueen, jollei koko Suomen parhaat ja maukkaimmat pihvit.

Hyvän pihvin valmistuksessa tärkeää ja keskeisintä on hyvän ja oikeanlaisen lihan valinta. Pihviliha on nuoren sonnin lihaa, joka on iältään noin vuoden ja puolentoista vuoden välillä. Nuoren sonnin liha on mureaa ja lihaa juuri parhaassa iässä parhaan mahdollisen pihvin valmistusta varten. Yksi parhaista pihvilihan lähteistä on ehdottomasti aberdeen angus-lihakarjarotu. Angus-pihvit ovat tunnettuja ja arvostettuja ympäri maailman ja käytämme pääasiassa angus-pihvilihaa.

Pihvin kypsyysaste riippuu aina pihvin tilaajan mieltymyksistä. Jokainen pihvi kypsennetään asiakkaan toiveiden mukaisesti. Pihvin valmistuksen perusperiaatteet ja olennaisin mielessä pitäen on kypsyysasteita, joita the Steakhouse Oulu suosittelee asiakkailleen mielellään. Kun halutaan tarjota tasokasta lihaa taitavasti kypsennettynä, on oltava tarkka kypsyysasteen suhteen. Well Done eli läpikypsäksi paistettu pihvi ei ole kokin suositus minkään pihvin kanssa, sillä liian kypsäksi paistettu pihvi menettää makuaan.

Rare eli hyvin vähän paistettu pihvi on päältä paistettu, mutta sisältä punaista veristä lihaa. Medium rare eli puoliraa´aksi paistettu pihvi on päältä paistettu, mutta sisältä hiukan verinen ja vaaleanpunainen. Medium eli kohtalaisesti paistettu pihvi on läpikypsäksi paistettua lihaa, mutta silti yhä punertavaa. Medium on suosituin lihan kypsyysaste, jota tilataan ehdottomasti eniten. Medium well eli puolikypsäksi paistettu pihvi on täysin läpikypsäksi paistettua lihaa, joka on sisältä kauttaaltaan ruskeaa. Well Done eli läpikypsäksi paistettu pihvi kuvastaa täysin läpikypsäksi paistettua lihaa, joka on sisäpuolelta täysin ruskea. Tämä vaihtoehto tilataan harvoin ja tarjoilijamme suosittelee joka kerta asiakkaalle ennemmin medium well-vaihtoehtoa, joka on myös kypsää lihaa, mutta ei vielä liian kypsäksi paistettua toisin kuin well done-liha.

Pihviä paistettaessa on erityisen tärkeää, ettei pihviä paisteta liikaa tai väärässä lämpötilassa. Nimenomaan lämpötilaerot määrittelevät pihvin kypsyysasteen ja taitava kokki tietää lämpötilojen ja pihvilihan lopputulokseen vaikuttavat erot äärimmäisen tarkasti. Tärkeää on huolehtia ettei pihviä paisteta koskaan liikaa. Hyvä ja laadukas liha on sekunneissa pilattu kun sitä kypsentää liian kauan. Kaikki pihvit kypsyvät alle viidessätoista minuutissa ja maksimissaan viidessätoista minuutissa. On suuri virhe kypsentää pihvejä yhtään viittätoista minuuttia kauempaa, sillä jokainen hetki pilaa lihaa ja hyvää pihviä. Pihvi kuivuu ja hävittää mureutensa, jonka jälkeen pihviä ei ole miellyttävä leikata eikä pureskella. Toinen virhe mitä usein tehdään pihviä paistettaessa, on unohtaa ottaa liha lämpenemään riittävän ajoissa. Toisinaan pihvejä aletaan paistaa myös kylmällä pannulla, joka on varma keino pilata hyvä pihviliha. Pihvin kypsentämiseen kokki tarvitsee aina kaksi eri lämpöistä pannua, joista ensimmäisellä pihvi ruskistetaan korkeassa lämpötilassa kauttaaltaan ja sen jälkeen siirretään alhaisemman lämpötilan omaavalla pannulle paistumaan haluttuun sisäämpötilaan, jolloin saavutetaan asiakkaan haluama kypsyysaste.

Keittiössämme vallitsee vankat ja kurinalaisesti noudatettavat the Steakhouse Oulu-keittiösäännöt, joita koko henkilökuntamme noudattaa. Mikäli asiakas ei ole tyytyväinen pihvinsä kypsyysasteeseen, toimitamme hänelle pikimmiten uuden pihvin, joka vastaa asiakkaan toiveita paremmin. Hyvin harvoin pihvejä tulee takaisin ravintolan salista keittiön puolelle, mutta suhtaudumme vakavasti jokaiseen asiakkaidemme palautteeseen.